ΚΡΗΤΙΚΆ ΑΥΓΆ KRITIKA EGGS

Κάθε μέρα το καλύτερο αυγό στο τραπέζι σας!
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
·
Οι επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Είναι αναμφίβολο ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στη σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στη μελλοντική του υγεία. Έχει αποδειχτεί σήμερα επιστημονικά ότι η εμφάνιση ορισμένων προβλημάτων υγείας σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή του ανθρώπου σε κάποια κρίσιμα ηλικιακά στάδια της ζωής του.
Με τον όρο «βιολογικά προϊόντα ή τρόφιμα» αναφερόμαστε σε τρόφιμα που προκύπτουν μέσα από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής ή οργανικής παραγωγής και τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ε.Ο.Κ. 2092/91. Τα βιολογικά προϊόντα προκύπτουν μέσα από καλλιέργεια όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου – λιπάσματος και ορμόνης. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής -γεωργίας ή κτηνοτροφίας- στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες, και στην αποφυγή της χρησιμοποίησης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών. Για τα βιολογικά προϊόντα υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα χαρακτηριστικά: πρέπει να είναι συσκευασμένα και να φέρουν ένδειξη «προϊόντα βιολογικής γεωργίας», να πωλούνται μόνο στην εποχή τους.
Η βιολογική γεωργία ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση επιστρέφοντας στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κατάλοιπα. Έτσι η βιολογική γεωργία οδηγεί στην παραγωγή καλύτερων φρούτων και οπωροκηπευτικών προϊόντων, αλλά και στην φυσική ισορροπία και την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και στη μείωση της ρύπανσης. Αντίστοιχα στη βιολογική κτηνοτροφία, όπου απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζωών, διασφαλίζεται η καλύτερη διαβίωση και ανάπτυξη των ζώων, με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών.
Φυσική πηγή πρωτεΐνης
Δοκιμάστε υπεύθυνα!
Το ασπράδι του αυγού περιέχει 40 διαφορετικές πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και πιο εύκολα αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δομικών στοιχείων της άπαχης μυϊκής μάζας. Αυτές οι διαφορετικές πρωτεΐνες βοηθούν σε διάφορες λειτουργίες όπως αναδόμηση των κυτταρικών ιστών, το χτίσιμο των μυών και παροχή ενέργειας και ενίσχυση του ανοσοποιητικού γενικά. Στο ασπράδι δεν περιέχονται καθόλου λιπαρά ή χοληστερόλη.
Όταν οι δουλειές δεν μπορούν να περιμένουν,αναζητούμε τις εύκολες λύσεις στο φαγητό. Μια τέτοια λύση είναι οι ομελέτες.Σφουγγάτα τις λέμε στη Κρήτη και περιέχουν κι αυτές λαχανικά ή χόρτα ή πατάτες.Φυσικά το κυρίαρχο συστατικό είναι τα αυγά.Χαρακτηριστική είναι η μαντινάδα-ευχή κάποιου πεινασμένου:
Νάχαμε κι ήντα νάχαμε
σαράντα αυ
γά σφουγγάτο
και μια χειρομυλόπιτα
σαν τ’ αλωνιού τον πάτο
Την ομελέτα με πατάτες την έχω ακούσει στη Μακεδονία σαν πατατοτήγανο μόνο που ο «μάγειρας» εκεί, Πόντιος, πρωτοέβραζε τις πατάτες ολόκληρες, τις έκοβε και μετά το έφτιαχνε.
Για την ομελέτα τη δική μας, τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και πριν αρχίσουν να ξεροψήνονται, αδειάζουμε λίγο από το λάδι (εγώ σχεδόν όλο το αδειάζω) κτυπάμε τα αυγά με λίγο γάλα και αλατοπίπερο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.Όταν γίνει από τη μια μεριά την αναποδογυρίζουμε με πιάτο ή καπάκι από κείνα τα παλιά που δεν ήταν βαθιά (έχω κρατήσει αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία σαν gadget ομελέτας!) και την τηγανίζουμε κι από την άλλη μεριά.Τρώγεται και κρύα.
Σαλάτα με αυγά και γαρίδες
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά
Μερίδες 4
ΥΛΙΚΑ
· ½ κιλό βρασμένες γαρίδες καθαρισμένες
· 4 αυγά βρασμένα (σκληρά) κομμένα σε κομματάκια.
· 4 κ.σ. μαγιονέζα
· 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
· Λίγο άνηθο
· 4 φύλλα πράσινα μαρούλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τις γαρίδες, τα αυγά, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Σερβίρετε πάνω στα φύλλα μαρουλιού.