ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΡΥΔΙΑ                      WALNUTS FROM CRETE

Αποτέλεσμα εικόνας για κρητικα καρυδιαΑποτέλεσμα εικόνας για κρητικα καρυδιαΑποτέλεσμα εικόνας για κρητικα καρυδια
 

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα χαρακτηριστικά της καρυδιάς

Η καρυδιά

Η καρυδιά είναι το πλέον κατάλληλο δένδρο για την Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και γενικότερα για όλη την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συναντά κάποιος καρυδιές από τα πεδινά της Κρήτης μέχρι τα βουνά της Ρωσίας.

Η καρυδια γίνεται ψηλό δένδρο το οποίο κάνει πολύ γρήγορα μεγάλη παραγωγή.

Η καρυδια έχει εύκολη συγκομιδή τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο μαζεύουμε από κάτω τους καρπούς (εναλλακτικά ραβδίζουμε το δένδρο για να ρίξει τους καρπούς του άμεσα την στιγμή της συγκομιδής).

Οι καρποί της καρυδιάς πιάνουν καλή τιμή διεθνώς. Π.χ. 5-6 ευρώ άσπαστο καρύδι και πάνω από 11 ευρώ σπασμένο (καρυδόψιχα).

Η γνήσια καρυδια έχει μεγάλη παραγωγή σε βάθος χρόνου. Ένα δένδρο καρυδιάς μπορεί να δώσει από ένα έως τρία τσουβάλια καρύδια.

Ο καρπός της καρυδιας δεν χρειάζεται ψυγείο για την συντήρηση του. Αρκεί να διατηρείται σε ένα χώρο χωρίς ήλιο, χωρίς υγρασία ακόμα και στο μπαλκόνι. Αν διατηρούμε τα καρύδια μας άσπαστα στο σπίτι καλό είναι να διαλέξουμε το πιο κρύο δωμάτιο. Το άσπαστο καρύδι μπορεί να διατηρηθεί έως και 5 χρόνια (άσπαστο). Αν θέλουμε να διατηρήσουμε αναλοίωτα τα καρύδια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα ενας απλός και φυσικός τρόπος είναι να τα βάλουμε μέσα σε άμμο. Αυτό το περιβάλλον δεν θ αφίσει να αφυδατωθούν περαιτέρω και θα τα σταθεροποιήσει με τον πιο απλό, οικονομικό και φυσικό τρόπο. 
Το εσωτερικό του καρυδιού λέγεται καρυδόψυχα που είναι και το φαγώσιμο μέρος του. Συνήθως η αναλογία είναι 50-50. Δηλαδή περίπου 50% του συνολικού βάρους του καρυδιού είναι το βάρος της καρυδόψυχας. Αυτή η σχέση διαφοροποιείται στα μεγάλα και χωντρόφλουδα σκληρά καρύδια όπου το εξωτερικό (τσόφλι του καρυδιού) είναι λίγο βαρύτερο από το εσωτερικό (καρυδόψυχα). 
Αν καθαρίσαμε τα καρύδια μας και θέλουμε  να διατηρήσουμε την καρυδόψυχα για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια η αν πρόκειται για λίγους μήνες μπορούμε να την διατηρήσουμε στην συντήρηση του ψυγείου μας. Πάντα μέσα σε σακουλάκια θα αποφύγουμε να στεγνώσει, ν αλλοιωθεί, η να πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα του ψυγείου. Αν όμως τα καρύδια μας διατηρούμε εκτός ψυγείου (καθαρισμένα η καρυδόψυχα) ποτέ δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε σακουλάκια γιατί δεν αναπνέουν και χαλάνε. Η καρυδόψηχα διατηρείται πολύ ωραία και σε ένα πιάτο σκεπασμένη με ένα πανί. Τα καρύδια εκτός ψυγείου διατηρούνται σε ξύλινα τελάρα η υφασμάτινα τσουβάλια.

Το ξύλο της καρυδιάς είναι από τα ακριβότερα και σκληρότερα ξύλα στην ξυλουργική.

Το καρύδι είναι θρεπτικό και συμμετέχει σε πολλά σημεία στην διατροφή
Φαγητά, σούπες, σαλάτες, σκέτο κ.α. (έρευνες δείχνουν ότι είναι εξ ίσου ευεργετικό με το ελαιόλαδο και έχει επιπλέον ωφέλημα χαρακτηριστικά που δεν έχει το ελαιόλαδο).
βλέπε πρόσφατες έρευνες: 
Μία δίαιτα εμπλουτισμένη με καρύδια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πολλών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα...
Φασόλια, καρύδια, δημητριακά σύμμαχοι του οργανισμού εναντίον καρκίνου...
Μελέτες έδειξαν πως μια χούφτα καρύδια ημερησίως, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, οδηγεί σε βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και την ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου...
κ.α.

Κάτω από την καρυδιά μπορείς να καλλιεργείς οτιδήποτε. Π.χ. στα Σφακιά (οροπέδιο χωριό Ανώπολη) της Νότιας Κρήτης βρήκα μποστάνια κάτω από καρυδιές όπου η καρυδιά προστάτευε τα κηπευτικά από την αφυδάτωση. Επίσης εκεί είδα και αμπέλι κάτω από καρυδιές.
Σε άλλη περιοχή της Ελλάδος βρήκα κάτω από την καρυδιά δυο λεμονιές, μια μανταρινιά, διάφορα βατόμουρα και επιπλέον ένα φυτώριο με 50 νεαρά ελαιόδενδρα.!!! (όλα αυτά κάτω από μια καρυδιά).
Γενικά συνίσταται η συγκαλιέργεια άλλων δένδρων με την καρυδιά γιατί η καρυδιά τους παρέχει φυσική λίπανση, τα προστατεύει από τα αγριόχορτα και την πολύ ζέστη του καλοκαιριού, τα δένδρα που είναι ανάμεσα σε καρυδιές είναι πιο υγιή και χρειάζονται λιγότερα φάρμακα και λιπάσματα (π.χ. εσπεριδοειδή πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.α.). Αλλά θ αναφερθώ στην συγκαλιέργεια σε άλλο άρθρο γιατί είναι κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή πολλά.
Η καρυδιά κάνει καταπληκτική δροσιά το καλοκαίρι, και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που στα χωριά στις αυλές είχαν μια καρυδιά. Επίσης αυτό συνηθιζόταν και σε ταβέρνες, καφενεία κ.α. Παράλληλα είχαν άριστο φυτόχωμα για τον κήπο τους από τα φύλλα που πέφτουν κάθε φθινόπωρο.

Η καρυδιά δεν καίγεται από την φωτιά ή από πυρκαγιά, και κυρίως δεν την αναμεταδίδει γιατί είναι πολύ δροσερή, με αποτέλεσμα να προστατεύεται τόσο το κτήμα όσο και ενδεχόμενα κτίσματα που βρίσκονται κοντά του.
Αν οι αντιπυρικές ζώνες στα βουνά είχαν καρυδιές ίσως είχαν την δυνατότητα να σταματήσουν και την εξάπλωση των πυρκαγιών στα πευκόφυτα (κακός κατα την γνώμη μου) πλέον βουνά της Ελλάδος. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στις χώρες πάνω από την Ελλάδα δεν συναντούμε πεύκα στα δάση. Τα άλλα κράτη διαθέτουν για δενδροφύτευση καρυδιές όπως το δικός μας αντίστοιχα δίνει πεύκα. Π.χ. δίπλα σε νέους δρόμους που ανοίγονται είναι εγκληματικό να φυτεύεις πεύκα.!!! Πράγμα που γίνεται στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Γι αυτό και οι οποίες φωτιές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συχνά σβήνονται σχετικά εύκολα και ας εχουν πολύ περισσότερο πράσινο. Σε αντίθεση η Ελλάδα που το δασαρχείο εμμένει στην δενδροφύτευση πεύκων (άγνοια; Μετά από τόσες πυρκαγιές δεν νομίζω) παρ όλο που γνωρίζουν πολύ καλά ότι έτσι έχουν ημερομηνία λήξης τα δάση και οδηγούμαστε σε μια μοιραία αποξήλωση και καταστροφή του φυσικού τοπίου της Ελλάδος. (με ότι αυτό συμπαρασύρει, λειψυδρία, υπερθέρμανση, ερειμοποιηση της γης).

Η καρυδια είναι επίσης δένδρο χρήσιμο στον βιοκλιματικό σχεδιασμό κατοικιών, ιδιαίτερα εξοχικών, για την καταπληκτική δροσιά που δημιουργεί το καλοκαίρι (ιδιαίτερα αν σκεπάσει το σπίτι η αν φυτέψουμε πολλες καρυδιές περιμετρικά του σπιτιού). 
Τον χειμώνα η καρυδια ρίχνει όλα τα φύλα της και αφήνει το λιγοστό χειμωνιάτικο φως να μπει στο σπίτι να το φωτίσει και να το ζεστάνανει.

Η καρυδια μπαίνει γρήγορα σε παραγωγή και εχει μεγάλη ανάπτυξη (ανάλογα με πολλούς παράγοντες π.χ. υγρασία, είδος εδάφους κ.τ.λ.). Στα 4-5 χρόνια αρχίζεις να τρως τα πρώτα καρύδια.

Η καρυδια γίνεται έως και 30 μέτρα ψηλή και ζει έως και 250 χρόνια. (Ανάλογα με τις συνθήκες που θα συναντήσει. Έδαφος, κλίμα κ.τ.λ.)

Η φυσική καρυδια είναι ανθεκτική -σε κάποιο βαθμό- στις ασθένειες και δεν χρειάζεται κλαδέματα, σκαψίματα, ραντίσματα (με δηλητήρια), ούτε και (χημικά) λιπάσματα.

Η γνήσια καρυδια είναι ουσιαστικά δασικό σκληρό δένδρο κατάλληλο για καλλιέργεια σε πολλά εδάφη. Π.χ. έχω δει καρυδιές σε ασπρόχωμα, κοκκινόχωμα, πετρώδες, αφράτο από κοπριά χώμα κ.τ.λ. (η μόνη διαφορά είναι ότι θα έχει διαφορετική ανάπτυξη ανάλογα με το πόσο εύκολα θα κατεβάσει βαθιά ρίζα στο έδαφος, και την υγρασία). Η καρυδιά είναι από τα δένδρα που όσο βλέπουμε πάνω από το έδαφος τόσο περίπου θέλει να έχει κατεβάσει και την ρίζα της μέσα σ αυτό. Ενώ αντίθετα τα περισσότερα από τα καλλιεργούμενα δένδρα π.χ. εσπεριδοειδή, καρποφόρα κ.τ.λ. η ρίζα πάει πλάγια όσο περίπου και η περίμετρος τους φυλλώματος τους. Γι αυτό και είναι κατάλληλη για συγκαλλιέργειες αφού και το ριζικό σύστημα δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά αλλά βοηθάει στον να μην σφίγγει και σκληραίνει το υπέδαφος. (από την καλλιέργεια μόνο πλαγιόριζων δένδρων).
Η καρυδια αναπτύσσεται τόσο στις πλαγιές όσο και στα πεδινά τα οποία και προτιμά. Αντέχει στο υψόμετρο αλλά κάνει και στα χαμηλά στο ύψος της θάλασσας. Αυτό που δεν θέλει η καρυδιά –ιδιαίτερα το νέο δένδρο, δηλαδή ηλικίας μικρότερης των 20 ετών- είναι οι συνεχείς δυνατοί άνεμοι από μια και μόνο κατεύθυνση, γιατί έτσι το σχήμα της θα είναι λοξό επειδή είναι πολύ τρυφερό και εύκαμπτο δένδρο θα αναπτυχθεί πλαγιασμένο σύμφωνα με την μορφή που θα του δώσει ο άνεμος.

Η καρυδια θέλει νερό για ν αναπτυχθεί γρήγορα και να κατεβάσει την ρίζα της βαθιά. Αν δεν βρει νερό απλά δεν αναπτύσσεται γρήγορα αλλά δεν ξεραίνεται. (ουσιαστικά το νεαρό δένδρο της καρυδιάς θέλει στην αρχή της ζωής του νερό για να πιάσει και θα προχωρήσει γρήγορα αν βρει μαλακό χώμα κάτω από αυτό, μετά μπορεί να προχωρήσει μόνο του. Η καρυδιά μεγαλώνοντας κατεβάζει βαθιά τις ρίζες της και δεν έχει ανάγκη πλέον τόσο πολύ από νερό (ιδιαίτερα αν το έδαφος απο κάτω είναι πετρώδες -όπως είναι συνήθως τα Ελληνικά εδάφη). Αν όμως το ποτίζουμε και το έδαφος είναι πλούσιο σε συστατικά θα αμειφθούμε αντίστοιχα από τους καρπούς του).

Η καρυδια δεν δημιουργεί έντομα ούτε τα μαζεύει, όπως π.χ. το πεύκο. Αντίθετα καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα περισσότερο από πολλά αλλα δένδρα θα λέγαμε ότι δεν διευκολύνει την διατροφή τους ούτε και την παραμονή τους. (Για παράδειγμα είναι αξιοσημείωτο ότι η καρυδιά δεν έχει λουλούδια ούτε ρίχνει τα φύλα της μέσα στο καλοκαίρι -ώστε να δημιουργήσει εστία γέννησης μικροοργανισμών που εξελίσσονται σε έντομα. Αντίθετα ρίχνοντας τα φύλα της όλα μαζί τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο σαπίζουν και γίνονται χώμα και φυσικό λίπασμα χωρίς να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί και έντομα).

Η καρυδια ενώ δεν θέλει υπερβολικό νερό (όπως π.χ. ο πλάτανος) αντέχει ακόμα και στο πολύ νερό όπως και στην ξηρασία. (Γι αυτό την συναντάμε τόσο σε ποτάμια και πηγές όσο και στα πετρώδη βουνά).

 

WALNUT: The characteristics of walnut
 
walnut
 
The walnut is the most suitable tree for Crete and the Peloponnese, and in general throughout Greece.
Currently in Europe meets a walnut from the plains of Crete to the mountains of Russia.
 
The walnut tree is tall which makes quickly big production.
 
The walnut is easily harvested in September to October we gather underneath the fruits (alternatively cane tree to shed its fruits immediately at the time of harvest).
 
The walnut fruit catch good value internationally. B.C. 5-6 euro unbroken walnut and over EUR 11 broken (walnuts).
 
The genuine walnut has great production over time. A walnut tree can provide from one to three sacks nuts.
 
The fruit of the walnut does not require refrigeration for the maintenance. Just kept in a place without sun, without moisture even on the balcony. If we keep our nuts in Aspasia good home is to choose the most cold room. The unbroken nut can be kept up to 5 years (unbroken). If we want to maintain our inalienable nuts for a long time A simple and natural way is to put them in the sand. This environment not posters to further dehydrate and will stabilize in the most simple, economical and natural way.
The interior of the boll said karydopsycha which is the edible part. Usually the ratio is 50-50. That is about 50% of the total weight of the nut is the weight of karydopsychas. This relationship is differentiated into large and chontroflouda hard nuts where the outside (shell of the nut) is a little heavier than the inside (karydopsycha).
If we cleaned our nuts and we want to maintain karydopsycha long time then we can put them in freezer bags in the case of a few months we can keep the maintenance of our refrigerator. Always in bags will avoid dry n altered, getting the smells of other foods in the refrigerator. But if our nuts keep unrefrigerated (cleaned the karydopsycha) should never be stored in bags because not breathe and spoil. The karydopsicha kept very nice and on a plate covered with a cloth. The unrefrigerated nuts kept in wooden crates the cloth sacks.
The walnut wood is the most expensive and hardest woods in woodworking.
 
The nut is nutritious and participates in many places in the diet
Dishes, soups, salads, plain etc. (Surveys show that it is equally beneficial to the oil and has additional beneficial features not olive oil).
see the latest research:
A diet enriched with walnuts may help prevent many health problems, according to new research ...
Beans, nuts, cereals organization's allies against cancer ...
Studies showed that a handful of nuts daily as part of a balanced diet, leading to improved function of blood vessels and reducing the likelihood of coronary heart disease ...
etc.
Under the walnut tree you can grow anything. B.C. Sfakia (plateau village Anopolis) South Crete found melon fields below where walnut walnut protect vegetables from dehydration. Also there I saw and vine under walnut trees.
In another region of Greece found beneath the walnut two lemon, a tangerine, various berries, plus a nursery with 50 young olive trees. !!! (All under a walnut).
Generally recommended sygkaliergeia other trees in the walnut because walnut provide their natural lubrication, protecting them from weeds and very hot summer, trees are among walnut trees are healthier and need less medication and fertilizers (eg citrus oranges, lemons, tangerines, etc.). But i refer to sygkaliergeia in another article because it is something very interesting and the benefits arising from this lot.
Walnut make amazing coolness in the summer, and this was one of the reasons that the villages in the courtyards were a walnut. Also it was customary in restaurants, cafes etc. At the same time they had excellent compost for their garden from the leaves fall each autumn.
 
Walnut not burned by the flame or fire, and in particular does not retransmit it is too cool, thereby to protect both the property as any buildings near it.
If firewalls mountain walnut had perhaps had the opportunity to stop and spread of fires in pine (bad during my opinion) most mountains of Greece. Noteworthy also is that the countries over Greece not meet pine forests. The other states have for planting walnut like ours gives respectively pines. B.C. alongside new roads opened it is criminal to planted pines. !!! Which is in Greece and elsewhere in the world. Therefore, which fires in other European countries often erased relatively easily and we have much more green. In contrast to Greece that the Forest Service maintains the planting pines (ignorance? After so many fires do not think) although I know very well that so mature on forests and leads to a fatal removal and destruction of the natural landscape of Greece. (With this sweep, water shortages, overheating, ereimopoiisi land).
 
The walnut tree is also useful in the design of bioclimatic housing, especially cottages, for amazing coolness creates summer (especially if overdoing home or if we plant many walnut trees around the house).
In winter the walnuts throws all genders and leaves the scarce winter light to enter the house to illuminate and to zestananei.
 
The nuts rapidly goes into production and has high growth (depending on many factors, e.g., humidity, type of soil, etc.). In 4-5 years you begin to eat the first nuts.
 
The walnut is up to 30 meters tall and live up to 250 years. (Depending on the conditions you encounter. Soil, climate, etc.)
 
The natural walnut resistant -in some extent, to diseases and requires no pruning, digging, sprayings (poisons) and no (chemical) fertilizers.
The genuine walnut is essentially hard forest tree suitable for cultivation in many lands. B.C. I have seen walnut in white soil, red soil, stony, fluffy soil from manure etc. (The only difference is that they have different development depending on how easily downloaded deep root in the soil, and moisture). The walnut is one of the trees as we see above ground as some wants to have downloaded and root in it. Whereas most of the crop plants e.g. citrus, fruit etc. root go sideways as about and the perimeter of the foliage. So it is suitable for co-cultures after the root system does not operate competitively but helps not tightens and hardens underground. (From the culture only plagiorizon trees).
The walnut grows both on the slopes and in the valleys which prefers. Resistant to altitude but do the low at sea level. What we do not want the walnut-especially the new tree, namely the age of 20 years, is the continuous strong winds from a single direction, because this shape will be skewed because it is very tender and flexible tree will develop recovery position according to the form that the wind will give him.
The walnuts wants water to grow fast and downloaded to root deeply. If you do not find water just does not grow quickly, but not dried. (Essentially young tree walnut wants at the beginning of the life of water to catch and move quickly if found loose soil beneath it, then it can only be ahead of. The walnut growing downs deep rooted and has no need now so much water (especially if the soil underneath is rocky -as is usually the Greek territories). but if the watering and the soil is rich in components will be rewarded respectively from its fruits).
 
The walnut does not create insects nor gather, such as pine. Instead purifying the atmosphere more than many other trees will say that it facilitates their diet nor their stay. (For example, it is notable that the walnut has flowers or throw tribes of this summer -to create microorganisms birth outbreak evolve in insects. Instead of throwing the sexes together in September - October rot and become soil and natural fertilizer without creating microorganisms and insects).
 
The walnuts and does not want excess water (eg the tree) withstand even the much water as drought. (For this to come across both rivers and springs and in the rocky mountains).
 
 

 


Επαφή

Cretan-family-farm JOHN ALEX

Κορμός γραφείων
5812 Usteristrasse
Zürich,
ZH,Switzerland, 8000
Παραρτήματα
Αθήνα , Κρήτη, Πελοπόννησος


Greece tel. 6942 90 23 22
698 102 59 76
694 752 91 01




Η Cretan - family - farm ζητά άμεσα ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΠΙΣΗς , ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .
ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ .ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ