ΚΡΗΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΟ
BYSINO
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού



εννοώ ότι υπάρχει περίπτωση αποτυχίας ειδικά για το γλυκό κυδώνι, αλλά πολλές φορές τα χαρακτηριστικά του γλυκού (υφή-
χρώμα- άρωμα) είναι διαφορετικά ακόμη κι αν η συνταγή είναι η ίδια . Δεν είναι όλα τα κυδώνια ίδια, δεν είναι όλες
οι χρονιές ίδιες, και στα γλυκά αυτές οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους. Ειδικά για τα κυδώνια, λένε ότι πρώτα πρέπει να φάνε βροχή και μετά να τα
χρησιμοποιήσουμε. Δεν πρέπει να είναι άγουρα αλλά ούτε να έχουν υπερωριμάσει.
Υπάρχουν βέβαια και μια –δυό παράμετροι που μπορούμε να κρατήσουμε σταθερές για
να εξασφαλίσουμε κάποια χαρακτηριστικά , αλλά πάντα τον πρώτο ρόλο τον έχει το
φρούτο!Αν επί παραδείγματι το βράσουμε σε δυο φάσεις και σε μέτρια
θερμοκρασία, το κυδώνι μας θα γίνει κόκκινο ενώ αν το βράσουμε σε δυνατή
θερμοκρασία θα δέσει χωρίς να βαθυκοκκινίσει, αλλά διατηρώντας ένα χρυσό χρώμα. Βέβαια το χρώμα έχει να κάνει και με το βαθμό ωριμότητας του φρούτου αφού οι τανίνες στις οποίες οφείλεται αυξάνονται όσο ωριμάζει. Κάποιες συνταγές συνιστούν να
πρωτοβράσουμε τη ζάχαρη με το νερό και να προσθέσουμε μετά το φρούτο. Έτσι
γίνεται πιο τραγανό