ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

Σφακιανόπιτες  SFAKIANES PIES

Οι σφακιανόπιτες είναι μια συνταγή που μου ζητήθηκε από την πρώτη βδομάδα δημιουργίας αυτού του blog. Και δεν έχουν άδικο αυτοί που τη ζήτησαν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνταγή πίτας που δεν είναι ούτε τηγανητή ούτε ταψιού. Γίνεται με μυζήθρα και με μια απλούστατη ζύμη .Σερβίρεται ζεστή  με μέλι .
Εκείνο που τη διαφοροποιεί είναι ο τρόπος παρασκευής και ο τρόπος ψησίματος. Φυσικά και οι πρώτες ύλες. Γι αυτό θεώρησα σκόπιμο να βάλω πολλές φωτογραφίες από την όλη διαδικασία γιατί από συνταγές … λίγο ή πολύ μοιάζουν όλες που θα βρείτε με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.Το κύριο δηλαδή είναι ο τρόπος παρασκευής.

The sfakianopites is a recipe I was asked by the first week creating this blog. And not wrong those who asked. This is a great cake recipe that is neither fried nor pan. Made with cream cheese and a simple dough .Serviretai warm with honey.
What distinguishes it is the way of preparation and the cooking method. Natural and raw materials. This is why I considered it appropriate to put many pictures of the whole process because of recipes ... more or less like any you find with a simple search on diadiktyo.To principal that is the way of preparation.

Όπως αναφέρει ο Ν. Ψιλάκης στο γνωστό βιβλίο του «Κρητική Κουζίνα», ο καθηγητής Δέφνερ όταν δοκίμασε τις σφακιανόπιτες το 1919 σε περιήγησή του στην Κρήτη, αναφώνησε : «Θέε μου τι ήταν αυτό! Κανένας βασιλιάς του κόσμου δεν έφαγε ποτέ καλλίτερη πίτα»

As the Law. Psilakis in the "Cretan Cuisine" known book, Professor Deffner when tasted the sfakianopites 1919 on tour in Crete, exclaimed: "My God what was that! No king of the world never ate better pie "

Μαραθόπιτες Κρήτης    MARATHOPITES CRETE

TRADITIONAL CRETAN SARIKOPITES

Τι ζητάνε φίλοι και συγγενείς να τους κρατάμε από την Κρήτη όταν ανεβαίνουμε στην πάνω Ελλάδα; Από μια πρόχειρη στατιστική, 9 στις 10 φορές ανάμεσα στα άλλα που ζητάνε είναι τα καλιτσούνια. Αν και πρόκειται για χαρακτηριστικό πασχαλινό έδεσμα, το φτιάχνουμε πια όλες τις εποχές που βρίσκουμε φρέσκια γλυκιά μυζήθρα.

What they ask friends and relatives to keep them from Crete when ascends over Greece? From a rough statistics, 9 out of 10 times among others are asking is Kalitsounia. Although this is a typical Easter dish, the longer we make all the seasons we find fresh sweet cheese.

Φυσικά ποτέ δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι.Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχει όλο το χρόνο και έχει πλέον καθιερωθεί σε χαρές και σε λύπες στα κρητικά σπίτια. Τα έφτιαξα λοιπόν , αν και δεν είναι η εποχή τους, για πεσκέσι εκτός Κρήτης…

Of course never missing from the Easter trapezi.Sta confectioneries there all year and is now established in joys and sorrows in Cretan houses. The So I made, though not in season, for peskesi outside Crete ...

 

Αυτές οι μικρές διάσημες κρητικές ταρτλέτες που αρέσουν σχεδόν σε όλους φτιάχνονται σε πολλές παραλλαγές. Στο τετράδιό μου υπάρχουν τουλάχιστον 12 συνταγές όλες με ονοματεπώνυμο της Λ.Λ, της κουμπάρας Χ, της θείας Μ., της κ. Α, κλπ . Οι βασικές τους όμως παραλλαγές είναι δύο.

DSC_0760

Καλιτσουνάκια της στιγμής όπως τα λέμε (αν και δεν είναι της στιγμής!) και καλιτσουνάκια ανεβατά δηλαδή με μαγιά ή προζύμι. Κάθε σπίτι έχει τη συνταγή του.Υπάρχουν παραλλαγές 
 ανάμεσα στις συνταγές της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης.

Στη γέμιση για μυρωδιά, άλλες νοικοκυρές βάζουν κανέλα, άλλες μαστίχα, άλλες ξύσμα λεμονιού, άλλες βάρσαμο (δυόσμο), άλλες εσάνς αμυγδάλου, μερικές τα τελευταία χρόνια εσάνς βανίλιας, άλλες συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω. Τα σχήματά τους επίσης ποικίλλουν με επικρατέστερο το γνωστό λυχναράκι στα καλιτσούνια της στιγμής και το τετράγωνο στα ανεβατά.Τα δικά μας έχουν παχύτερο φύλλο από τα μελιτίνια της Σαντορίνης γι’ αυτό δεν σηκώνουν τόσα «τσιμπήματα».Δέκα – δώδεκα είναι αρκετά.

 


Επαφή

Cretan-family-farm JOHN ALEX

Κορμός γραφείων
5812 Usteristrasse
Zürich,
ZH,Switzerland, 8000
Παραρτήματα
Αθήνα , Κρήτη, Πελοπόννησος


Greece tel. 6942 90 23 22
698 102 59 76
694 752 91 01




Η Cretan - family - farm ζητά άμεσα ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΠΙΣΗς , ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .
ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ .ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ