ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙΗ Ιστορία του κρασιού στην Κρήτη            CRETAN WINE HISTORY OF WINE IN CRETE

Αποτέλεσμα εικόνας για κρητικα κρασιαΑποτέλεσμα εικόνας για κρητικα κρασια

Και εγένετο... οίνος!

Αποτέλεσμα εικόνας για κρητικα κρασια

Η ιστορία του αµπελιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αρκεί να αναλογιστούµε ότι κουκούτσια αγριοστάφυλων έχουν βρεθεί ακόµη και σε σπηλιές που κατοικήθηκαν από νοµαδικά προϊστορικά φύλα... Πριν από την εποχή των παγετώνων η άµπελος ευδοκιµούσε στην πολική ζώνη. Οι παγετώνες όµως περιόρισαν την εξάπλωσή της, ωθώντας διάφορα είδη άγριων αµπέλων προς θερµότερες ζώνες, όπως η κεντρική και ανατολική Ασία, η κεντρική και νότια Ευρώπη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του νότιου Καυκάσου. Εκεί γεννήθηκε το είδος «Άµπελος η Οινοφόρος» (Vitis vinifera), που σήµερα σε διάφορες ποικιλίες του καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά.

Η τέχνη της αµπελουργίας εικάζεται ότι ξεκίνησε µε την αγροτική επανάσταση γύρω στο 5000 π.Χ. Από τους πρώτους γνωστούς αµπελοκαλλιεργητές θεωρούνται οι Άριοι (πρόγονοι των Περσών και των Ινδών που ζούσαν στην περιοχή Καυκάσου-Κασπίας), οι σηµιτικοί λαοί και οι Ασσύριοι. Το κρασί µάλιστα εκείνη την εποχή ήταν γνωστό ακόµη και στην αρχαία Κίνα! Κατόπιν οι τέχνες της αµπελουργίας και της οινοποιίας πέρασαν στους Αιγύπτιους, στους λαούς της Παλαιστίνης, της Φοινίκης και στους Έλληνες.

Η Αίγυπτος είχε µακρά παράδοση στην οινοποιία, η οποία ξεκινά πριν από το 4000 π.Χ.: οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διέθεταν ακόµη και µηχανικά πιεστήρια, ενώ έχουν βρεθεί αµφορείς της Νέας ∆υναστείας (1600-1100 π.Χ.) στους οποίους αναγράφονται η προέλευση, η σοδειά και ο οινοποιός...

Στη Μεσοποταµία γύρω στο 1700 π.Χ. ο Βαβυλώνιος βασιλιάς Χαµουραµπί είχε θεσπίσει νοµοθεσία για την τιµή του κρασιού, αλλά και για το ότι αυτό έπρεπε να καταναλώνεται µόνο το διάστηµα µετά τον τρύγο (η παλαίωση προφανώς ήταν κάτι άγνωστο για την εποχή...). Παρά τη µακρά παράδοσή τους, οι λαοί αυτοί γρήγορα έχασαν τη φήµη των σπουδαίων οινοποιών, πράγµα που πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αµπέλι έδινε καλύτερες ποικιλίες σε µεσογειακά κλίµατα, όπως της Φοινίκης και της Ελλάδας.

Οι σηµιτικοί λαοί της ανατολικής Μεσογείου γνώρισαν το κρασί από τα πρώτα χρόνια, αν κρίνουµε από τις πολυάριθµες αναφορές της Παλαιάς ∆ιαθήκης σε αυτό. Η σηµασία του µάλιστα ήταν τόσο µεγάλη για την κοινωνική ζωή, αν αναλογιστούµε ότι ο Ιησούς Χριστός πραγµατοποίησε το πρώτο θαύµα του στην Κανά της Γαλιλαίας, µετατρέποντας το νερό σε κρασί, ώστε να µπορέσει να συνεχιστεί ο γάµος στον οποίο ήταν προσκεκληµένος.

Οι Φοίνικες ήταν ξακουστοί οινοποιοί, αλλά και έµποροι: φοινικικοί αµφορείς για κρασί έχουν βρεθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή της ανατολικής και της κεντρικής Μεσογείου. Ένα από τα πρώτα µεγάλα κέντρα θαλάσσιου οινεµπορίου ήταν η Τύρος.

Οι Έλληνες ανέπτυξαν ιδιαίτερα την οινοποιία, σχεδόν µονοπωλώντας την αγορά για αιώνες. Γνώρισαν το κρασί πιθανότατα από την αρχή της εγκατάστασής τους στο σηµερινό τους τόπο. ∆εν είµαστε ακόµη βέβαιοι από πού διδάχτηκαν την τέχνη της οινοποιίας, σύµφωνα όµως µε µια από τις επικρατέστερες θεωρίες, την έµαθαν από τους ανατολικούς λαούς (Φοίνικες ή Αιγύπτιους) µε τους οποίους είχαν ανεπτυγµένες εµπορικές σχέσεις, ιδίως οι Μινωίτες.

Το κρασί στο επίκεντρο

του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισµού

 

Κρήτη... «Η γη στη µέση της θάλασσας που έχει το χρώµα του κρασιού...», κατά τον Όµηρο.

Όµως, η ιστορία του κρασιού στην Κρήτη και οι δεσµοί του µε το νησί έχουν τις ρίζες τους πολύ πιο παλιά, πριν ακόµη και από τα οµηρικά έπη.

Εδώ και περίπου έναν αιώνα οι ανασκαφές στην Κρήτη του διεθνούς φήµης αρχαιολόγου sir Arthur Evans έφεραν στο φως το θαύµα του Μινωικού Πολιτισµού. Στο παλάτι της Κνωσού, το αρχαιότερο αρχιτεκτονικό µνηµείο στην Ευρώπη, ανακαλύφθηκαν πολυτελή τετραώροφα κτίρια µε παροχές τέτοιες, που η υπόλοιπη Ευρώπη θα αποκτούσε αρκετές χιλιετίες αργότερα... Ο Έβανς εντυπωσιάστηκε τόσο από το επίπεδο διαβίωσης των αρχαίων Κρητών, που τους εκθίαζε πολύ συχνά σε πρωτοσέλιδα άρθρα του στα δηµοφιλέστερα έντυπα του κόσµου. Στις πολύχρωµες τοιχογραφίες των µινωικών παλατιών απεικονίζεται µια ζωή γεµάτη δηµιουργικότητα, καλαισθησία, αλλά και σε απόλυτη αρµονία µε το φυσικό περιβάλλον.

Οι Μινωίτες καλλιεργούσαν τη γη τους και γεύονταν αυτά που απλόχερα τους προσέφερε. Στις εκατοντάδες πινακίδες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη βλέπουµε µια ακµάζουσα οικονοµία µε γεωργικές, κτηνοτροφικές και εµπορικές δραστηριότητες. Μεταξύ των προϊόντων που καλλιεργούσαν µε επιτυχία και εµπορεύονταν οι αρχαίοι Κρήτες ξεχωρίζουµε το λάδι, τα σιτηρά, αλλά και το κρασί.

Το αµπέλι καλλιεργείται συστηµατικά στην Κρήτη εδώ και περίπου 4.000 χρόνια! ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το αρχαιότερο πατητήρι σταφυλιών, ηλικίας µεγαλύτερης των 3.500 ετών, έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή του Βαθύπετρου. Από τον Όµηρο γνωρίζουµε πως τα κρητικά κρασιά ήταν ξακουστά σε όλο τον τότε γνωστό κόσµο. Πέρα από το ηλικίας 3.500 ετών πατητήρι, εντυπωσιακοί αµφορείς, τεράστιοι υπόγειοι χώροι αποθήκευσης, σχετικές απεικονίσεις σε όλα τα µινωικά ανάκτορα, αλλά και αναρίθµητες καταχωρίσεις για µεγάλες ποσότητες κρασιού στα µινωικά αρχεία σηµατοδοτούν όχι µόνο τον κεντρικό ρόλο που έπαιζε το κρασί στη ζωή του νησιού, αλλά και το υψηλό επίπεδο γνώσης των Μινωιτών για αυτό.

Όµως το κρητικό κρασί δεν µένει αυστηρά στο νησί. Ταξιδεύει... Οι Μινωίτες, µε τα πλοία τους γεµάτα µε τα προϊόντα της κρητικής γης, γυρίζουν όλη τη Μεσόγειο. Έτσι, φθάνουν στην αυλή του ισχυρότερου άνδρα του αρχαίου κόσµου, του Αιγύπτιου φαραώ: σε αιγυπτιακές τοιχογραφίες βλέπουµε Κρήτες να καταφθάνουν µε τα πλοία τους στα αιγυπτιακά λιµάνια. Ανάµεσα στα εµπορεύµατα διακρίνονται και αµφορείς, που πιθανότατα ήταν γεµάτοι κρητικό κρασί. Στο ναυάγιο ενός τέτοιου πλοίου, το οποίο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στα ανοιχτά της Τουρκίας, βρέθηκε ένας τέτοιος αµφορέας, ακόµη σφραγισµένος και γεµάτος µε κρασί, ηλικίας πάνω από 3.000 ετών.

Η καλλιέργεια του αµπελιού και η παραγωγή κρασιού στην Κρήτη συνεχίζονται ασταµάτητα στη διάρκεια των αιώνων. Στον «Κώδικα της Γόρτυνας», το αρχαιότερο νοµικό κείµενο στην Ευρώπη, βλέπουµε πρώτη φόρα µια σειρά από κανόνες για την καλλιέργεια του αµπελιού.

Κρητική Διατροφή. Το Κρητικό Κρασί

Η Κρήτη από τη Μινωική ήδη περίοδο αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον σημαντικέςοινοπαραγωγικές περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από φημισμένες ποικιλίες οινοστάφυλων.

Τη χρήση του κρασιού με μέτρο συνιστούσε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης τόσο σε κατάσταση υγείας όσο και σε κατάσταση ασθένειας και σύμφωνα με τα λόγια του Ασκληπιού "η ωφελιμότητα του κρασιού μόνο με τη δύναμη των θεών μπορεί να συγκριθεί όταν αυτό χρησιμοποιείται με μέτρο".

Πραγματικά το κρασί πληροί πολλές από τις προϋποθέσεις που απαιτεί ένα διατροφικό προϊόν γιατί προσφέρει σε αρμονία πολλά θρεπτικά στοιχεία, είναι απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες όταν χρησιμοποιείται με μέτρο (250-500 ml κρασί ανά 24ωρο για ενήλικο άτομο μέσου βάρους περίπου 70 κιλών) και η συνιστώμενη χρήση του εξασφαλίζει ψυχική και πνευματική ευφορία (οίνος ευφραίνει καρδία).

Πέρα από τις διατροφικές του ιδιότητες το κρασί έχει και αντιμικροβιακή δράση και δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το κρασί για να αποστειρώσει τα φρέσκα προϊόντα, για να πλύνει και να καθαρίσει πληγές, για να προφυλάξει το νερό των πηγών από διάφορους μικροοργανισμούς. Η αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή ιδιότητα του κρασιού, οφείλεται στην αλκοόλη, στα οξέα και κυρίως στις τανίνες του.

Επίσης το κρασί εξασφαλίζει την προστασία των τριχοειδών αγγείων λόγω των υδροξυφλαβονολών που περιέχει. Η ουσία ρεσβερατρόλη που περιέχει το κόκκινο κρασί μειώνει την "κακή χοληστερόλη" και αυξάνει το ποσοστό της HDL ("καλής χοληστερόλης"). Με τον τρόπο αυτό το ερυθρό κρασί συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κρητική Διατροφή. Το Κρητικό κρασίΑποτέλεσμα εικόνας για κρητικα κρασια

 

 

Το κραΑποτέλεσμα εικόνας για κρητικα κρασιασί λόγω των πολυφαινολών, αλλά και τωνβιταμινών που έχουν αντιοξειδωτική δράση (βιταμίνες C και Ε) προστατεύει τον οργανισμό από βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενοχοποιούνται και για την καρκινογένεση. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένες πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κρασί αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων που δρουν καταλυτικά στη δημιουργία καρκίνου. Το κρασί φαίνεται ότι επιβραδύνει τη γεροντική άνοια και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Σήμερα η παραδοχή της κρητικής δίαιτας ως ιδανικού πρότυπου υγιεινής διατροφής συνέβαλλε στην αναγνώριση της θετικής επίδρασης και του κρητικού οίνου στην υγεία, στα πλαίσια της μέτριας κατανάλωσης.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για κρητικα κρασια
And it was done ... wine!
The history of the vine goes back centuries. Suffice it to think that wild grapes stones have even been found in caves inhabited by prehistoric nomadic tribes ... Before the Ice Age vines flourished in the polar zone. But the glaciers have limited its spread, pushing several species of wild vines to warmer areas, such as central and eastern Asia, central and southern Europe, and the whole region of South Caucasus. There was born the kind of "Vines Oenoforos» (Vitis vinifera), currently in different varieties of cultivated almost exclusively.
The art of viticulture allegedly began with the agricultural revolution around 5000 BC Since the first known winegrowers considered the Aryans (ancestors of the Persians and the Indians who lived in the Caucasus-Caspian region), the Semitic peoples and Assyrians. The wine even at that time was known even in ancient China! Then the art of viticulture and wine making passed to the Egyptians, the people of Palestine, Phoenicia and the Greeks
Egypt has had a long tradition of winemaking, which begins before 4000 BC .: the ancient Egyptians still had and mechanical presses, and have found amphorae New Dynasty (1600-1100 BC) which marked the origin, vintage and the winemaker ...
In Mesopotamia around 1700 BC the Babylonian king Hammurabi had legislated for the price of wine, but also that it should only be consumed in the period after the harvest (aging obviously was something unknown for the time ...). Despite their long tradition, folks are quickly lost its reputation of great winemakers, which is probably due to the fact that the vine varieties gave best in Mediterranean climates, such as Phoenicia and Greece.
The Semitic peoples of the eastern Mediterranean experienced wine from the early years, judging by the numerous references in the Old Testament to it. The importance of the fact it was so great for social life, considering that Jesus Christ performed his first miracle in Cana of Galilee, turning water into wine, to be able to continue the marriage to which he was invited
The Phoenicians were renowned winemakers, and Merchants: Phoenician amphorae for wine have been found in almost every region of the eastern and central Mediterranean. One of the first major marine vintner centers was Tyre.
The Greeks especially developed the wineries, nearly monopolizing the market for centuries. Experienced wine probably from the beginning of their settlement in their current location. We are not even sure where they were taught the art of winemaking, but according to one of the prevailing theories, the learned from the Eastern peoples (Phoenicians or Egyptians) with whom they had developed trade relations, especially the Minoans.
The wine in focus
the first European civilization
 
Crete ... "The land in the middle of the sea that is the color of wine ...," according to Homer.
 
But the history of wine in Crete and its links with the island have their roots far back, even before the Homeric epics.
For almost a century, excavations in Crete internationally renowned archaeologist sir Arthur Evans revealed the miracle of the Minoan civilization. In the palace of Knossos, the oldest architectural monument in Europe, luxury four-storey buildings were discovered with such benefits, the rest of Europe would gain several millennia later ... Evans was so impressed by the standard of living of the ancient Cretans, who ekthiaze very often articles headlines of the most popular forms of the world. In colorful frescoes of Minoan palaces depicted a full creative life, aesthetics, and in harmony with the natural environment.
The Minoans were cultivating their land and tasted them generously offered them. In the hundreds of signs revealed by archaeologists see a thriving economy with agriculture, livestock and commercial activities. Among the products successfully cultivated and traded ancient Cretans distinguish oil, grain, and wine.
Crete from the Minoan period already emerging as one of the most simantikesoinoparagogikes areas with excellent quality wines from famous oinostafylon varieties.
The use of wine in moderation constituted the father of medicine Hippocrates both in health and in disease state and in the words of Asclepius "the usefulness of wine only with the power of the gods can be compared when used in moderation."
Actually the wine fulfills many of the conditions required for a food product because it offers a harmony of many nutrients, is free of toxic substances when used in moderation (250-500 ml wine per 24 hours for adult person of average weight about 70 kg) and the recommended use ensures mental and spiritual euphoria (wine gladdens the heart).
Besides eating the wine properties has antimicrobial activity and is not a coincidence that the ancient man used the wine to sterilize fresh products to wash and clean wounds, to protect water sources from various microorganisms . The antimicrobial and antibacterial property of wine, due to alcohol, acids, and particularly in the tannins.
Also wine ensures the protection of capillaries due to ydroxyflavonolon contains. Resveratrol substance in red wine reduces the "bad cholesterol" and increases the proportion of HDL ( "good cholesterol"). In this way, the red wine helps protect the body from cardiovascular disease
THE image KRAApotelesma to Crete krasiaSI DUE polyphenols, BUT HAVING TONVITAMINON antioxidant (Vitamins C and E) protects the body from VLAVERES FREE ROOTS, AND ARE implicated carcinogenicity. NEOTERES SURVEYS SHOWING THAT SPECIFIC POLYFAINOLES CONTAINED IN WINE inhibit the activity of enzymes ACT catalyst in building CANCER. WINE seems to be slowing senile dementia and delay progression of Alzheimer's Disease
Today the assumption of Cretan diet as an ideal standard diets contribute to recognition of the positive impact of Cretan wine and health, in the context of moderate consumption.
 
 

Επαφή

Cretan-family-farm JOHN ALEX

Κορμός γραφείων
5812 Usteristrasse
Zürich,
ZH,Switzerland, 8000
Παραρτήματα
Αθήνα , Κρήτη, Πελοπόννησος


Greece tel. 6942 90 23 22
698 102 59 76
694 752 91 01




Η Cretan - family - farm ζητά άμεσα ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΠΙΣΗς , ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .
ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ .ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ