Η Κρητική διατροφή ως τρόπος ζωής
Όταν αναφερόμαστε στην Κρητική διατροφή του 1960 θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι αυτή καταναλωνόταν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνολικότερου τρόπου ζωής. Πέρα από τις συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων, διάφοροι άλλοι παράγοντες ενδεχομένως συνέβαλλαν στις ευεργετικές δράσεις της διατροφής αυτής στην ανθρώπινη υγεία.
Σωματική δραστηριότητα

Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι η σωματική δραστηριότητα, καθώς στη μελέτη των Επτά Χωρών φάνηκε ότι το 62% των ανδρών από την Κρήτη έκαναν έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά, ενώ μόνο το 7% αυτών έκανε καθιστική ζωή ή μόνο κάποια ελαφριά δραστηριότητα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα, η οποία σχετιζόταν με τις αναγκαστικές μετακινήσεις αλλά και το είδος της εργασίας, φαίνεται ότι συνέβαλλε και στα χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους των ανδρών από την Κρήτη σε σχέση με τους άλλους πληθυσμούς (Aravanis et al. 1970). Έτσι, ο συνδυασμός της Κρητικής διατροφής με την τακτική σωματική δραστηριότητα καθιστούσε εφικτή τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Σταθερές ώρες γευμάτων
Πέρα όμως και από την άσκηση, σημαντική παράμετρος του τρόπου ζωής των Κρητικών, αλλά και άλλων Μεσογειακών λαών, ήταν οι σταθερές ώρες των γευμάτων (Bellisle 2008). Τα τακτικά γεύματα που συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα φαίνεται ότι βοηθούν τον οργανισμό να ρυθμίσει πιο αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές απαιτήσεις, χωρίς όμως να συμβαίνει υπερκατανάλωση φαγητού (Bellisle et al. 1997;de Castro 2007).
Τα γεύματα κομμάτι της κοινωνικής ζωής
Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα γεύματα αποτελούσαν αφορμή για τη συνεύρεση της οικογένειας, αλλά και για ευρύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, και αποτελούσαν μια ευχάριστη κοινωνική εμπειρία (Bellisle 2008). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη ότι σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνει φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, συνήθεια η οποία σχετίζεται με υπερκατανάλωση φαγητού, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά (Bellisle et al. 2004;Stroebele et al. 2004;Francis & Birch 2006;Wiecha et al. 2006). Συγκεκριμένα για τα παιδιά έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης την ώρα του γεύματος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχει συμβάλλει στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας
The Cretan diet as a lifestyle
________________________________________
When referring to the Cretan diet of 1960 will have to take into account that this was consumed in a particular social context and an integral part of an overall lifestyle. Beyond the specific food choices, other factors may contribute to the beneficial effects of this diet on human health.
Physical activity

One of these factors is physical activity, as in the Seven Countries Study showed that 62% of men from Crete made vigorous physical activity daily, while only 7% of them did sedentary or only some light activity. The intense physical activity, which was associated with the forced movement and the kind of work seems to contribute and low percentages of body fat than men Crete compared to other populations (Aravanis et al. 1970). Thus, the combination of the Cretan diet with regular physical activity make it possible to maintain a healthy weight.
Fixed mealtimes
Apart from exercise, important aspect of Cretan lifestyle, and other Mediterranean peoples, they were fixed mealtimes (Bellisle 2008). Regular meals occur at specific times each day seems to help the body to regulate more effectively food intake in such a way as to cover the energy requirements, but without going over-consumption of food (Bellisle et al. 1997; de Castro 2007).
Meals are part of social life
Finally, it is important that the meals were the occasion for the family intercourse, but also for wider social interactions, and were a pleasant social experience (Bellisle 2008). This is particularly important given that today a large percentage of people consuming food watching TV habit which is related to food overconsumption, both adults and children (Bellisle et al. 2004; Stroebele et al. 2004; Francis & Birch 2006; Wiecha et al. 2006). Specifically for children has been suggested that watching TV at lunch time is one of the major factors that has contributed to the epidemic of childhood obesity