ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

2016-08-04 22:25

Το νησί της Κρήτης είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον την επιστημονικής κοινότητας ήδη από το 1948, τότε που ερευνητές από το Ίδρυμα Rockefeller των Ηνωμένων Πολιτειών, κλήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν μεταπολεμικά οι «κακές» συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της Κρήτης. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση της δίαιτας των Κρητικών, η οποία προς έκπληξη των ερευνητών ήταν διατροφικά επαρκής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες περιορίζονταν στις περιοχές με πολύ χαμηλό εισόδημα και με πολύ μικρή παραγωγή τροφίμων από τις ίδιες τις οικογένειες.[2] Σε γενικές γραμμές οι ερευνητές συμπέραναν ότι «στο σύνολό τους, ο τρόπος διατροφής και οι διατροφικές συνήθειες ήταν υπερβολικά καλά προσαρμοσμένες στις φυσικές και οικονομικές πηγές της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες των κατοίκων της».  Η συσχέτιση της δίαιτας των κατοίκων της Κρήτης με την υγεία έγινε ευρέως γνωστή αργότερα, με τη μελέτη των Επτά Χωρών. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε λίγο πριν το 1960 από τον Αμερικανό Ανσελ Κις και τους συνεργάτες του, με αφορμή τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή.[εκκρεμεί παραπομπή] Οι ιδιαίτερες συνήθειες διατροφής που χαρακτήριζαν την περιοχή αυτή μελετήθηκαν για να εξηγήσουν τη μικρότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρκίνου, αλλά και τη μικρότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια σε σχέση με τις επιλεγμένες από τους ερευνητές χώρες που παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό της Κρήτης.[3] Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών καμία άλλη περιοχή της Μεσογείου δεν είχε τόσο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας όσο η Κρήτη τόσο πριν, όσο και μετά, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.[2]

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περίπου 13.000 άνδρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν από δεκαέξι διαφορετικές περιοχές 7 χωρών (Φινλανδία,ΟλλανδίαΙαπωνίαΗνωμένες ΠολιτείεςΙταλίαΓιουγκοσλαβία και Ελλάδα), με στόχο να διερευνηθεί η ασαφής σχέση μεταξύ δίαιτας και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο, σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.[4][5][6][7] Μετά από 20 έτη παρακολούθησης οι Κρητικοί παρουσίαζαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτων από όλες τις αιτίες,ενώ μετά από 25 έτη παρακολούθησης οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Κρήτη ήταν εντυπωσιακά λιγότεροι σε σχέση με τους θανάτους που παρατηρήθηκαν στους πληθυσμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βόρεια Ευρώπη, αλλά ακόμη και συγκριτικά με τους θανάτους που παρατηρήθηκαν σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, όπως την Ιταλία, την Γιουγκοσλαβία και την Κέρκυρα. Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 1 οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία ήταν σχεδόν τριπλάσιοι, ενώ στην Κέρκυραήταν σχεδόν διπλάσιοι των θανάτων που παρατηρήθηκαν στην Κρήτη.[

The island of Crete has attracted the interest of the scientific community since 1948, when researchers from the Rockefeller Foundation of the United States, invited by the Greek government in an effort to improve the post-war "bad" living conditions in the population of Crete. In this context a detailed assessment of the diet of the Cretans, which to the surprise of researchers was nutritionally adequate, with few exceptions, which were limited to areas with very low incomes and very little food production by the families themselves. [2] In researchers have generally concluded that "overall, way of eating and dietary habits were too well adapted to the natural and economic resources of the area and the needs of its residents." The correlation of the diet of the Cretans health became widely known later, to the study of Seven Countries. This study began shortly before 1960 by the American Ansel Kis and his colleagues on the occasion of the impressive low mortality rates and cardiovascular diseases were observed in the area. [Pending referral] The particular dietary habits that characterized the region were studied explain the lower CHD incidence and cancer, but also the lowest mortality from all causes compared with selected by investigators countries observed in the population of Crete. [3] According to United Nations figures no other Mediterranean region is not had both low levels of mortality as Crete both before and after, the second World War.

Comparisons between different populations showed that the population of Crete had better health and lower mortality rates from coronary heart disease and cancer, compared to all other populations studied. [4] [5] [6] [7] after 20 years of follow Cretans were smaller death rates from all causes, and after 25 years of follow deaths from coronary heart disease in Crete were dramatically fewer than deaths observed in populations of the United States and Northern Europe but even compared to the deaths that occurred in other regions of southern Europe, such as Italy, Yugoslavia and Corfu. As shown in Chart 1, deaths from coronary heart disease in Italy and Yugoslavia was almost three times higher, while in Kerkyraitan almost twice as many deaths observed in Crete. [

—————

Πίσω


Επαφή

Cretan-family-farm JOHN ALEX

Κορμός γραφείων
5812 Usteristrasse
Zürich,
ZH,Switzerland, 8000
Παραρτήματα
Αθήνα , Κρήτη, Πελοπόννησος


Greece tel. 6942 90 23 22
698 102 59 76
694 752 91 01




Η Cretan - family - farm ζητά άμεσα ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΠΙΣΗς , ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .
ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ .ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ