Η μεσογειακή δίαιτα είναι τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Είναι διεθνώς γνωστό ότι η κρητική δίαιτα είναι το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Η σύγχρονη διαιτολογία διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν τους μικρότερους δείκτες θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους και αναζήτησε τη διατροφή που χαρίζει στους Κρητικούς αυτά τα εξαιρετικά προνόμια υγείας. Η ιστορία της κρητικής διατροφής ξεκινά από πολύ παλιά και από ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών φαίνεται πως οι αρχαίοι Κρήτες και οι Μινωίτες, κατανάλωναν τα ίδια σχεδόν προϊόντα που καταναλώνονται και σήμερα. Στα δε ανάκτορα της μινωικής εποχής βρέθηκαν μεγάλα πιθάρια που χρησιμοποιούνταν για ελαιόλαδο,δημητριακούς καρπούς, όσπρια και μέλι. Ο αγροτικός πληθυσμός εξακολουθεί να αξιοποιεί τη φύση και τα προϊόντα της, που αποτελούν τη βάση της περίφημης κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται οι βιοκαλλιέργειες λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών.
Το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι απλό για τους Κρητικούς που τρώνε ότι παράγει η πλούσια γη τους. Φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, τυριά και ψωμί. Αρωματίζουν τη γεύση με θαυμάσια αρωματικά φυτά, παρασκευάζουν γλυκίσματα με μέλι και πετιμέζι, και συνοδεύουν το γεύμα τους με καλό κρητικό κρασί.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Πόσο λάδι τρώνε θεέ μου"
Στην Κρήτη Αμερικανοί διαιτολόγοι εξέτασαν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών και δεν πίστευαν στα μάτια τους! "Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου", αναφώνησε ο διεθνούς φήμης γιατρός και πρωτοπόρος σε θέματα διατροφής Ancel Keys, βλέποντας την πράσινη σαλάτα να κολυμπά κυριολεκτικά στο ελαιόλαδο. Στην ουσία ο Keys επανέλαβε εκείνο που είχαν προσέξει κατά τους προηγούμενους αιώνες οι περιηγητές που έδειξαν ενδιαφέρον για την καθημερινή ζωή των Κρητών.
Σήμερα πιστεύεται πως το ελαιόλαδο είναι το μεγαλύτερο μυστικό της κρητικής διατροφής και μακροζωίας. Έρευνες που έγιναν και γίνονται σε Ευρώπη και Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνον προστατεύει την καρδιά, αλλά βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων. Δρα ευεργετικά σε μια σειρά ασθενειών, πχ. μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει από καρκίνους και βοηθά στη λειτουργία του ήπατος. Ιδανικό για διατροφή ανθρώπων πάσχοντες από διαβήτη.
Το κρητικό λάδι, γνωστό στον κόσμο για την ποιότητά του, δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά. Είναι το καλύτερο,ελαφρύτερο και γευστικότερο ελαιόλαδο του κόσμου.
Δεν χάνετε να το δοκιμάσετε αντί για βούτυρο στο πρωινό σας ψωμί ή παξιμάδι, βουτηγμένο σε κρητικό παρθένο λάδι το οποίο αρωματίζετε αν βάλετε στο μπουκάλι βότανα ή συνδυασμούς βοτάνων που σας αρέσουν. Είναι το καλύτερο πρωινό.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
Έχει παράδοση η Κρήτη
Στην Κρήτη τα αρωματικά φυτά αποτελούν μιαν ακόμη σπουδαία παράδοση. Το νησί είναι γεμάτο από ποικιλίες φυτών που υπάρχουν αυτοφυή μόνο εκεί, όπως η μαλοτύρα και ο δίκταμος γνωστός από την αρχαιότητα για την αντισηπτική του ιδιότητα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως "ωκυτόκειο", βοτάνι που έκανε τις γυναίκες να γεννούν ανώδυνα και γρήγορα.
Οι Κρήτες συλλέκτες αρωματικών φυτών προσφέρουν σήμερα στην αγορά πλήθος βοτάνων, όπως ρίγανη, βασιλικό, τίλιο, μαντζουράνα, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο,δάφνη, χαμομήλι, φασκομηλιά και πολλά άλλα.
Τα εκπληκτικά αυτά βότανα, φυτρώνουν σε απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους για να αποξηρανθούν και να οδηγηθούν σε σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία.
Σύγχρονες μονάδες συσκευάζουν και φροντίζουν να διατηρήσουν τα φυτά το άρωμα και τις άλλες εκπληκτικές τους ιδιότητες, ανάμεσα τους και η αντιοξειδωτική δράση που έχουν όταν καταναλώνονται.
ΚΡΑΣΙΑ
Οι κρητικοί πίνουν με παρέα
 Για τους Κρητικούς το κρασί είναι μέρος της κουλτούρας και συνοδεύει το γεύμα τους. Δεν πίνουν ποτέ μόνοι αλλά με παρέα, γελώντας και κουβεντιάζοντας.
Πρέπει να πούμε, πως το αρχαιότερο πατητήρι, ηλικίας 3.500 ετών και άνω βρίσκεται στην Κρήτη, στις Αρχάνες. Η παράδοση αυτή ενώνει τη γνώση με την τεχνολογία. Οι Κρήτες οινοπαραγωγοί δεν αρκέστηκαν στην παράδοση αλλά συμπλήρωσαν τη γνώση τους με τις εξελίξεις και προτιμήσεις των καταναλωτών.
Ειδικοί οινολόγοι δοκιμάζουν ποικιλίες, πειραματίζονται, αναδεικνύουν αρώματα και γεύσεις προσφέροντας στον καταναλωτή εκλεκτά κρασιά που ικανοποιούν όλα τα γούστα και απαιτήσεις.
Κανείς, άλλωστε, δεν ξεχνά πως το αμπέλι καλλιεργείται συστηματικά εκεί τουλάχιστον 4000 χρόνια! Σύμφωνα με τη μυθολογία το κρασί είναι δώρο του θεού της χαράς, της ζωής και της παρέας του Διόνυσου. Η μυθολογία μας λέει πως αγαπημένη του συντρόφισσα ήταν η κόρη του Μίνωα, του μυθικού βασιλιά της Κρήτης, η Αριάδνη. Αυτά είναι, ίσως, οι ρίζες μιας ιστορίας που κανείς δεν ξέρει από πότε αρχίζει.Περιοχές παραγωγής οίνου: Αρχάνες, Πεζά (επαρχία Πεδιάδος), Δαφνές, Μονοφάτσι, Επαρχία Σητείας, Επαρχίες Κυδωνίας και Κισάμου.
|
ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ
Απόλαυση γεύσης
 οι Κρητικοί καταναλώνουν το περισσότερο τυρί στον κόσμο απολαμβάνοντας αξεπέραστες γεύσεις, όπως η γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, γλυκιάς και ξινής μυζήθρας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.
Το τυρί διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην διατροφή τους ως πηγή ασβεστίου και κεκορεσμένων λιπών, αλλά αυτοί που το τρώνε δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης πιθανότατα γιατί οι συνδυασμοί του κρητικού διατροφικού προτύπου παρέχουν ιδανική ισορροπία. Στην κρητική διατροφή υπάρχει μια εντυπωσιακή ισορροπία φυσικών προϊόντων που προσφέρουν εκείνο ακριβώς που χρειάζεται ο άνθρωπος για να παραμένει υγιής.
Οι βιταμίνες που περιέχονται στα τυριά μας είναι πολλές (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, φολικό οξύ), όπως συμβαίνει και με τα βασικά μέταλλα και με τα αμινοξέα.
Στη Μυθολογία λέγεται, πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης έθρεψαν τον μεγάλο θεό Δία, που γεννήθηκε σ' ένα σπήλαιο, έχοντας συντροφιά και τροφό του μιαν αίγα, την Αμάλθεια. Από τότε η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα. Στηρίζεται σε μικρά ζώα (αίγες, πρόβατα) ενώ οι αγελάδες είναι ελάχιστες.
Επίσης, στηρίζεται στην ελεύθερη βοσκή. Δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που να κρατούν κλεισμένα σε συγκεκριμένο χώρο τα ζώα για μεγάλα χρονικά διαστήματα· τα ζώα της Κρήτης είναι όλο το χρόνο ελεύθερα στα βουνά ή στα χειμαδιά και τρέφονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με άγρια χόρτα, κρητικά βότανα και θάμνους.
Η κρητική γραβιέρα προσφέρει μια γεύση που ξαφνιάζει, όπως συμβαίνει με όλες τις ποικιλίες των τυριών του νησιού (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρος).
ΦΡΟΥΤΑ
Μία σημαντική διαφορά της κρητικής δίαιτας από τις άλλες των μεσογειακών περιοχών έγκειται στην κατανάλωση φρούτων! Ο Κρητικός τρώει έξι φορές περισσότερα φρούτα από το μέσο κάτοικο των άλλων μεσογειακών περιοχών και έξι φορές περισσότερα από τον κάτοικο μιας βόρειας χώρας (π.χ. Ολλανδία).
Οι Ευρωπαίοι περιηγητές που έφταναν στην Κρήτη το 19ο αιώνα εγκωμίαζαν τα πορτοκάλια του νησιού.
Η μυθολογία μας λέει πως τα εσπεριδοειδή ήταν το δώρο που έκανε η Γαία(γη), στο γάμο του πατέρα των Θεών, Δία με την Ήρα. Αυτό το δώρο, που κρατήθηκε, σύμφωνα πάντα με την μυθολογία, στους κήπους των Εσπερίδων, μακριά από ανθρώπους, καλλιεργείται σε μια εκτεταμένη περιοχή στα Χανιά.
Μικρότερες καλλιέργειες υπάρχουν στη Μεσσαρά, το Φόδελε του Ηρακλείου και στο Μυλοπόταμο.
Ήταν το κυριότερο χειμωνιάτικο φρούτο, το φρούτο που δεν έλειπε από κανένα κρητικό σπίτι. Την ίδια συνταγή συνιστούν και σήμερα οι γιατροί: Το πορτοκάλι δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας, ο φυσικός χυμός δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή μας, τα φρούτα δεν πρέπει να διαδραματίζουν ποτέ δευτερεύοντα ρόλο στη διατροφή μας: Είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C (ιδιαίτερα το πορτοκάλι), βιταμίνης Β12 (απαραίτητη για την παραγωγή του αίματος), αλλά και βιταμινών που έχουν αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή αντικαρκινική και προστατευτική για καρδιοπάθειες, (A, C και E).
Το κατ' εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο της Κρήτης, το σταφύλι, θεωρείται σήμερα ιδανικό για μια ισορροπημένη δίαιτα. Είναι γευστικό και ο φλοιός του περιέχει ουσίες αντικαρκινικές.
ΨΩΜΙ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
Οι κρητικοί είχαν δίκαιο
Ξένοι περιηγητές της Κρήτης, περιέγραφαν το ψωμί των Κρητικών όχι με τα καλύτερα λόγια. Ο σοφός Άγγλος Ρόμπερτ Πάσλεϋ, εντυπωσιάστηκε από το ωραίο μαύρο ψωμί των καλογήρων της Κρήτης, που παρασκευαζόταν με σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Πέρασαν πολλά χρόνια, έγιναν μελέτες, και αποδείχθηκε πως οι Κρητικοί είχαν δίκιο! Οι ίνες που περιέχει το παραδοσιακό ψωμί βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, και ιδιαιτέρως του παχέος εντέρου. Το πλήρες ψωμί έχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ακόμη, λέγεται πως το πλήρες ψωμί πιθανόν προλαμβάνει τον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, ιδιαιτέρως του παχύ εντέρου!
Το κρητικό παξιμάδι είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατακτώντας τους καταναλωτές, λόγω των αγνών φυσικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του και λόγω της υψηλής διαιτητικής του αξίας.
Ντάκος
Στην Κρήτη υπάρχουν στρογγυλά παξιμάδια που σερβίρονται ακόμη και στα καλά εστιατόρια, αποτελώντας ξεχωριστή απόλαυση. Με φρέσκια ντομάτα,αρωματικά φυτά, ελαιόλαδο και καμιά φορά μυζήθρα, ο Ντάκος είναι μια ξεχωριστή λιχουδιά και ένας ξεχωριστός συνδυασμός αγνών φυσικών προϊόντων!
|
|
The Mediterranean diet is a lifestyle that gives longevity and good health. It is internationally known that the Cretan diet is the best example of the Mediterranean diet. Modern dietetics found that the inhabitants have smaller mortality rates worldwide from cardiovascular disease and cancer and sought food that gives the Cretans these excellent health benefits. The history of Cretan diet starts from very old and from findings of archaeological excavations seems that ancient Cretans and the Minoans, consumed almost the same products consumed today. In particular palaces of the Minoan period found large jars used for olive oil, cereals, fruits, legumes and honey. The rural population still exploits nature and its products, which form the basis of the famous traditional Cretan cuisine. In recent years the growing organic farming due to favorable climatic conditions.
The secret of good health and longevity is simple for the Cretans who eat that produces the rich earth. Fruits, vegetables, herbs, vegetables, legumes, cheese and bread. Flavor taste with marvelous herbs, prepare sweets with honey and molasses, and accompany their meal with good Cretan wine.
Faced with fast food
.jpg)
Cretans want to deliver to humanity the secret of life that hold in their hands to their diet, trying to maintain the traditional dietary habits of the past, despite efforts by promoting foreign nutritional habits, mainly fast food. Cretan producers and processors, packaging and promotional warrant that all Cretan products remain pure.
In Crete nutritionists Americans examined the phenomenon of longevity of Cretans and could not believe their eyes! "How much oil eat, my God," exclaimed the internationally renowned physician and pioneer Ancel Keys in food issues, seeing green salad literally swimming in oil. In essence the Keys reiterated that they had noticed in previous centuries the travelers who were interested in the daily life of the Cretans.
Today it is believed that olive oil is the biggest secret of the Cretan diet and longevity. Investigations were also made in Europe and America show that olive oil not only protects the heart, it helps in the proper functioning of many organs. It acts beneficially in a number of diseases, eg. Reduces cholesterol has antioxidant, protects against cancers and helps liver. Ideal for feeding people suffering from diabetes.
Cretan oil, known to the world for its quality, not industrial but a natural product that comes from simple crushing of the olive, without extracts and conditioners. It is the best, lightest and tastiest olive oil in the world.
You do not miss to try it instead of butter on your breakfast bread or rusk dipped in Cretan virgin oil which is flavored if you put in the bottle herbs or combinations of herbs you like. It is the best breakfast.
Cretan diet, Herbs
Delivery is Crete
In Crete herbs are still an important tradition. The island is full of varieties of plants that are native only there like malotyra and Dittany known since ancient times for its antiseptic properties. Hippocrates recommended it as "okytokeio" herb that made women to give birth painlessly and quickly.
Cretan herbs collectors now offer the market numerous herbs such as oregano, basil, lime, marjoram, thyme, mint, rosemary, bay leaf, chamomile, sage and more.
Amazing these herbs, grown on steep mountains of the island and collected from experienced to be dried and brought into modern packaging, with no chemical or other treatment.
Modern units pack and take care to keep scent plants and their other outstanding properties, among them the antioxidant effect they have when consumed.
The Cretans drink with friends
For Cretan wine is part of the culture and accompany their meal. Never drink alone but with friends, laughing and chatting.
It must be said, that the most ancient winepress, age 3,500 years or more in Crete, Archanes. This tradition unites knowledge with technology. Cretan winemakers were content not to surrender but supplemented their knowledge of developments and consumer preferences.
Special oenologists taste varieties, experimenting, highlight aromas and flavors offers the consumer fine wines to suit all tastes and requirements.
Nobody, after all, do not forget that the vine systematically cultivated for at least 4000 years! According to mythology, the wine is a gift from the god of joy, of life and of Dionysus gang. Our mythology tells how beloved comrade was the daughter of Minos, the legendary king of Crete, Ariadne. These are, perhaps, the roots of a story that nobody knows when wine archizei.Perioches: Archanes, Peza (Pediados province) Dafnes, Monofatsi, Province of Sitia, Cydonia and Kissamos Districts.
Enjoying taste
Cretans consume more cheese in the world enjoying unsurpassed flavors such as gruyere, gruyere, Kefalotyri, sweet and sour cottage cheese and other dairy products.

The cheese has a key role in their diet as a source of calcium and saturated fat, but those who eat do not have high levels of cholesterol probably because the combinations of the Cretan nutritional model provide the ideal balance. In Cretan diet is an impressive balance of natural products that offer that just need a man to remain healthy.
The vitamins contained in our cheese is many (A, B1, B2, B3, B6, folic acid), as with the essential metals and amino acids.
In mythology it is said that the dairy products of Crete nourished the great god Zeus, who was born in a cave, having companion and nurse of a goat, the Amalthea. Since livestock in Crete has not changed character. Based on small animals (goats, sheep) while cows are minimal.
Also, based on free grazing. No livestock enterprises to keep sealed the animals for long periods; the animals of Crete are all free time in the mountains or pastures and are fed almost exclusively with herbs, Cretan herbs and shrubs in a designated area.
The Cretan gruyere offers a taste that surprises, as with all varieties of the island's cheeses (kefalotiri, gruyere, anthotyros).
An important difference of the Cretan diet from other Mediterranean regions is the fruit! The Cretan eating six times more fruit than the average resident of the other Mediterranean regions and six times more than the resident of a northern country (eg the Netherlands).
The European travelers who arrived in Crete in the 19th century praising oranges of the island.
The mythology says that citrus was the gift that made Gaia (Earth), the marriage of the father of the gods, Zeus and Hera. This gift, which was kept, according to mythology, the gardens of the Hesperides, away from people, cultivated in an extensive area in Chania.
Smaller crops are in Messara, Fodele Heraklion and Mylopotamos.
Was the main winter fruit, the fruit is not absent from Cretan house. At the same recipe are today doctors: Orange should not be missing from our table, the natural juice should not be missing from our lives, the fruits should never play a minor role in our diet: They are rich sources of vitamin C (especially orange), vitamin B12 (essential for the production of blood), and vitamins having antioxidant activity, i.e. anticancer and protecting heart disease, (a, C and E).
The preferred summer fruit in Crete, grape, now considered ideal for a balanced diet. It is delicious and the crust contains anti-cancer substances.
The Cretans were right
Foreign travelers on Crete, describing the bread of the Cretans not the best words. The wise Englishman Robert Pasley, was impressed by the nice black bread of monk of Crete, brewed with wheat, barley and rye. Many years passed, there were studies, and proved that the Cretans were right! The fibers containing the traditional bread help to improve bowel function, particularly in the colon. The full bread has higher amounts of B vitamins, which are essential for proper functioning of the nervous system. Further, it is said that the entire bread possibly prevents cancer of the gastrointestinal tract, particularly the colon!
Cretan nut is recognized by the European Community winning consumers because of pure natural materials used in the manufacture and due to the high dietary value.
Ntakos
In Crete there are round nuts served even in good restaurants, representing different pleasure. With fresh tomatoes, herbs, olive oil and sometimes cheese, the Rusks are a special delicacy and a special combination of pure natural products!
Cretan diet, raisins, nuts
In Crete, raisins is a health secret of the Cretans for vitamins (A, B1, B2, B3, B6, etc.)
Nuts are also a favorite flavor for the Cretans. Rich sources of linoleic and linolenic acid, essential for the functioning of all cells, are a true shield for the proper functioning of the heart. The Crete nuts from trees usually karpizoun alone, without cultivation! Walnut, chestnut and almond trees are not systematically cultivated but just as grown for centuries on the island.
Cretan diet, honey
Loving relationship with the Cretan bee

Honey, this excellent sweetener, various sugars glucose that enable it to be used even in cases of diabetes mellitus. It is a food rich in vitamins and antioxidant substances against cancer. The main vitamin (E) together with other substances, it serves to remove from the body of harmful products coming either from the same metabolism or by external factors, such as smoking, radiation and various carcinogens.
Cretan honey is completely natural product produced in areas with endemic vegetation. As is known today, the biosystem of the island rich in wild plants and herbs, which offer Cretan bees their favorite food. Thousands shrubs moskomyrizoun some of which grow only in Crete. The apiculture not need sugar to feed the bees, because there are no dead times, or periods of wild vegetation are covered with snow. From prehistoric times until today, Crete constantly produces honey which is the most aromatic in the world.
Crete is favored by nature
A key feature of the Cretan diet is the large consumption of vegetables and vegetable foods. Cretans eat more vegetables and greens in the western world having another secret of good health, having with him the way employ fiber, vitamins and nutrients necessary for human beings.
The vegetables help in the smooth functioning of the digestive system and provide vitamins necessary for the metabolism of various tissues such as B12 for blood production. Many vegetables are consumed in amounts in Crete contain essential polyunsaturated fatty acids that help in preventing cardiovascular diseases.
The Cretan tomatoes are not produced with hormones or matures in artificial conditions thus contains large amounts of antioxidants.
The agricultural products of Crete, cucumbers, zucchini, and other vegetables produced in the fertile plains of the island, where it never snows and the thermometer allows a company to dine outdoors even during the winter. The product culture conditions are almost ideal, beaches in the south of which never leave the swallows, because you do not need to migrate.
The Crete early vegetables grown in greenhouses extensive areas in Ierapetra, Messara, south of Rethymnon, in the coastal areas of Selino, Kissamos and other areas.