ΚΡΗΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ

Ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών

Ο κρητικός αμπελώνας χρησιμοποιεί κατά βάση τη Βιλάνα για τα λευκά κρασιά, το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Λιάτικο για τα ερυθρά και τα ροζέ.

Τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν και χρησιμοποιούνται και άλλες γηγενείς ποικιλίες όπως επίσης και οι κυριότερες διεθνείς ποικιλίες, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον κρητικά κρασιά με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Κρήτη είναι:

Τοπικές ποικιλίες

Κοτσιφάλι

Ερυθρή ποικιλία με υψηλό αλκοολικό τίτλο, αστάθεια στο χρώμα και με πλούσια αναλυτικά στοιχεία για κρασί ποιότητας. Το κρασί του είναι γλυκόπιοτο και έχει άρωμα δαμάσκηνου. Αποτελεί τυπικό εκπρόσωπο των κρασιών ΟΠΑΠ του Νομού Ηρακλείου και χαρακτηρίζεται ως το «Μerlot της Κρήτης». Το βρίσκουμε σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις αλλά και σε χαρμάνια μαζί με το Μανδηλάρι ή το Syrah.

Λιάτικο

Πολύ παλαιά και πρώιμη ερυθρή ποικιλία. Δίδει ξηρά και θαυμάσια γλυκά κρασιά. Είναι υψηλόβαθμα, με μαλακές τανίνες, μέτρια οξύτητα και σχετικά ανοικτό χρώμα. Από το λιάτικο παράγονται τα ξηρά και γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Δαφνές. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει η παραγωγή λιαστού κρασιού από Λιάτικο μέσα από την προσπάθεια οινοποιών του νησιού.

Μανδηλάρι

Σκούρου ερυθρού χρώματος με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες. Θεωρείται ο «βασιλιάς των γηγενών ποικιλιών του νησιού», κυρίως λόγω της καλής οξύτητας και των γεροδεμένων του τανινών. Συμμετέχει στον οίνο ΟΠΑΠ Αρχάνες και Πεζά σε συνδυασμό με την ποικιλία Κοτσιφάλι, ενώ πολλές φορές αναμειγνύεται και με το Syrah.

Βιδιανό

Φυτό ζωηρό, παραγωγικό, γόνιμο, ανθεκτικό στο περονόσπορο δίδει κρασί υψηλόβαθμο, μέτριας οξύτητας, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει «βερίκοκο». Προς το παρόν είναι δύσκολο να βρει κανείς κρασί μόνο από τη συγκεκριμένη ποικιλία αλλά από ό,τι φαίνεται το Βιδιανό έχει πολύ μέλλον στον κρητικό αμπελώνα.

Βηλάνα

Είναι η πλέον φυτεμένη λευκή ποικιλία στην Κρήτη, καθαρά οινοποιήσιμη με καλά αναλυτικά στοιχεία και συμμετέχει στον οίνο ΟΠΑΠ Πεζά. Η ποικιλία αυτή έχει λεπτό άρωμα και λεμονάτη, δροσιστική γεύσηκαι βελτιώνεται με τη συνοινοποίηση των ποικιλιών Δαφνί και Πλυτό.

Δαφνί

Λευκή ποικιλία καλλιεργούμενη στην Κρήτη, στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Ήταν υπό εξαφάνιση αλλά διασώθηκε χάρη στις προσπάθειες συγκεκριμένων τοπικών παραγωγών. Είναι ζωηρό, μέτρια παραγωγικό, ανθεκτικό στην ξηρασία. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει μέσα με τέλος Σεπτέμβρη. Το κρασί είναι σχετικά χαμηλού έως μετρίου αλκοολικού τίτλου, μέτριας οξύτητας με άρωμα που θυμίζει αυτό της δάφνης.

Θραψαθήρι

Λευκή ποικιλία των Κυκλάδων, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου και γενικότερα της νότιας Ελλάδας. Θεωρούνταν κλώνος της ποικιλίας Αθήρι αλλά αμπελογραφικά διαφέρει και πρόκειται για ξεχωριστή ποικιλία. Είναι ζωηρό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στον περονόσπορο και ανθεκτικό στην ξηρασία. Ξεκινά τη βλάστηση στις αρχές του Απρίλη και ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Στα κατάλληλα εδάφη δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, γεμάτα γευστικό πλούτο, μέτριας οξύτητας και με έντονο βοτανικό άρωμα.

Cabernet Sauvignon

Οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών στα Κρασιά της Κρήτης - Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon, είναι η πιο ονομαστή ερυθρή ποικιλία στον κόσμο για την παραγωγή εκλεκτών ερυθρών κρασιών που αντέχουν δεκαετίες παλαίωσης μέσα στην φιάλη. Ίσως η πιο καταπληκτική ιδιότητα του είναι το ότι μπορεί να καλλιεργείται σε διαφορετικές περιοχές και ωστόσο να δίνει κρασιά που αναγνωρίζονται ως Cabernet Sauvignon, παρά τις όποιες κλιματολογικές, καλλιεργητικές ή οινοποιητικές συνθήκες. Όταν το Cabernet Sauvignon καλλιεργείται σε θερμές περιοχές όπως η Κρήτη, όπου ωριμάζει σε πρωϊμότερο χρόνο και δίνει ώριμα φαινολικά συστατικά, παράγονται κρασιά μεπλούσιο χρώμα, πληθωρική γεύση και άρωμα.

 

Καρπούζια Κρήτης ή Αμαλιάδος ή Αγιονερίου


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

·         Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση

·         Τα καρπούζια έχουν επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

·         Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση διώχνοντας από τον οργανισμό επιβλαβείς τοξίνες και άλατα.

Καρπούζι μεγάλο

Καρπούζι μεγάλο

Κοκκινόσαρκα μεγαλόκαρπα καρπούζια, με σπέρματα, γλυκά στη γεύση, ζουμερά, ιδανικά για φρουτοσαλάτες, γρανίτες, αναψυκτικά με ή χωρίς αλκοόλ καθώς και για χρήση στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική (π.χ.μαρμελάδες). Το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή μακρύ (βαρέλα), το χρώμα της επιδερμίδας είναι πράσινο με εναλλαγή σε σκούρες και ανοιχτές ραβδώσεις. Η σύσταση του καρπουζιού είναι κατά 92% νερό και μόλις 5% ζάκχαρα, καθιστώντας το ένα ελαφρύ φρούτο ιδιαίτερα δροσιστικό τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό αποτοξινώνει τον οργανισμό βοηθάει στη μείωση της υπέρτασης και δρά ευεργετικά στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και A, ανόργανα συστατικά, χωρίς λίπη και χοληστερόλη, επίσης περιέχει καροτινοειδή και αποτελεί πλούσια πηγή σε λυκοπένιο. Το μέγεθος κυμαίνεται απο 6-9kg/τμχ και η συσκευασία γίνεται σε χαρτοκιβώτια. Είναι διαθέσιμα απο αρχές Απριλίου έως και το Σεπτέμβριο

Πεπόνι

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, νιασίνη, θειαμίνη, B6, κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη καταστώντάς το ιδανικό για δίαιτα. Οι ποικιλίες που διατίθενται είναι το απλό ή τύπου κανταλούπ είναι κιτρινόσαρκο με πολύ γλυκιά γεύση και έντονο άρωμα. Το μέγεθος ποικίλει από 0,8-3,0Kg ανά τεμάχιο και η συσκευασία είνια είτε χύμα σε κιβώτιο είτε σε σακούλα ανά τεμάχιο. Διατίθεται από Απρίλιο έως και Οκτώμβριο

                     ΦΟΥΕΡΤΕ                                                    ΖΟΥΤΑΝΟ

Αβοκάντο Φουέρτε                     Αβοκάντο Ζουτάνο                                Γενικά, το ημιτροπικό αβοκάντο με κύριες ποικιλίες τις Fuerte και Hass, αλλά και τη Zutano, καθώς και τη νεότερη Kent, έχει διαπιστωθεί στην πράξη, χρόνια τώρα, ότι ευδοκιμεί άριστα στα εδάφη της δυτικής Κρήτης. Η στρεμματική απόδοση φτάνει εύκολα, σε πλήρως αναπτυγμένες φυτείες, τα 2.000 κιλά/στρέμμα, ενώ σε ιδανικές συνθήκες εντατικής καλλιέργειας μπορεί να φτάσει από 3.000 κιλά/στρέμμα, έως 5.000 κιλά/στρέμμα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια σταθερά ανοδική πορεία στις τιμές των αβοκάντο, αλλά και στις καλλιεργούμενες με αβοκάντο εκτάσεις στη δυτική Κρήτη. Παρά τις πρώτες δυσκολίες, στην περίοδο του 1990 και παλαιοτέρα, όπου οι αγρότες προτίμησαν την επέκταση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, η παραγωγή, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι εξαγωγές και η διείσδυση στην εσωτερική αγορά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Γενικά, το ημιτροπικό αβοκάντο με κύριες ποικιλίες τις Fuerte και Hass, αλλά και τη Zutano, καθώς και τη νεότερη Kent, έχει διαπιστωθεί στην πράξη, χρόνια τώρα, ότι ευδοκιμεί άριστα στα εδάφη της δυτικής Κρήτης. Η στρεμματική απόδοση φτάνει εύκολα, σε πλήρως αναπτυγμένες φυτείες, τα 2.000 κιλά/στρέμμα, ενώ σε ιδανικές συνθήκες εντατικής καλλιέργειας μπορεί να φτάσει από 3.000 κιλά/στρέμμα, έως 5.000 κιλά/στρέμμα. Ως πρώτη εκτίμηση, δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν χρειάζονται, συνήθως, ραντίσματα. Όμως «αγαπά» το νερό, τα εδάφη που στραγγίζονται καλά, και το πολύ και ποιοτικό λίπασμα, σε όλες του τις μορφές, οπότε οι στρεμματικές αποδόσεις κυριολεκτικά εκτινάσσονται. Αν προσπαθήσει να βρει κανείς αναλογίες, θα διαπιστώσει εύκολα ότι στο κλάδεμα μοιάζει με τη «δική» μας ελιά -κυριολεκτικά μπορείς να το κλαδέψεις όπως θες-, επιτρέποντας ουσιαστικά τόσο τις πυκνές όσο και τις αραιές φυτεύσεις, με ένα μικρό πλεονέκτημα στις στρεμματικές αποδόσεις των πυκνών φυτεύσεων.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΝΕ ΛΕΙΤ

 

        Πρόκειται για όψιμη ποικιλία πορτοκαλιών που έχει κάνει την εμφάνιση της στην παραγωγή των Χανίων τα τελευταία 5 χρόνια. Μεγάλος καρπός, σφαιρικού σχήματος, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, με χυμώδη άσπερμη σάρκα, με εξαιρετικό άρωμα και μετρίου πάχους φλοιό. Έχει εξαιρετική γεύση σαν επιτραπέζιο φρούτο. Μεγάλη αντοχή στις μεταφορές και στην αποθήκευση. Η περίοδος που ευδοκιμεί η ποικιλία βιολογικά Λάνε Λέιτ είναι από το Μάρτιο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

 

Ποικιλίες Γκρέιπ Φρουτ - Creta Star

STAR RUBY

       Πρόκειται για ανερχόμενη ποικιλία grape fruit, κόκκινο με απαλό κίτρινο φλοιό. Η σάρκα είναι σκουρόχρωμη, ζουμερή και άσπερμη. Είναι διαθέσιμο από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μεγάλη αντοχή στις μεταφορές και στην αποθήκευση.

 

Η καλλιέργεια της κρητικής μπανάνας
 
        
 

 

Άρβη, Ηράκλειο Κρήτης
Κατηφορίζοντας από τα Αμιρά του δήμου Βιάννου του νομού Ηρακλείου προς το νότο βλέπεις το Λιβυκό πέλαγος να χρυσίζει στο φως του δειλινού. Αφού έχεις διασχίσει δέκα χιλιόμετρα περίπου, διακρίνεις τα πρώτα θερμοκήπια και τις υπαίθριες καλλιέργειες της μπανάνας. Τρία χιλιόμετρα μετά φτάνεις στην Αρβη, μαγευτική και εξωτική να βρέχεται στο πέλαγος. Πράσινο το χρώμα της, σμίγει αρμονικά με το γαλάζιο της θάλασσας, και κίτρινη η μυρωδιά από τις μπανάνες που έχει ποτίσει τον αέρα της.

Ιστορία της μττανανοκαλλιέργειας στην Κρήτη
Στις αρχές της δεκαετίας του '20 ένας καλόγερος από την περιοχή, ο Λουκάς, επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους έφερε μαζί του λίγα φυτά μπανάνας και τα φύτεψε στη Μονή του Αγ. Αντωνίου Άρβης. Όταν τα φυτά έκαναν καρπούς κανείς δεν τους δοκίμασε παρά το ωραίο τους άρωμα, αφού τίποτα δεν ήξεραν για αυτούς. Κάποιοι όμως φύτεψαν μερικά φυτά στις αυλές και στα χωράφια τους ως διακοσμητικά. Λίγα χρόνια αργότερα ένας γιατρός που βρέθηκε στην περιοχή και γνώριζε το φρούτο, όχι μόνο το δοκίμασε μπροστά στους έκπληκτους κατοίκους, αλλά αγόρασε και ένα μπανανοστάφυλο. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 οι πρώτες καλλιέργειες ήταν γεγονός στην περιοχή. Οι μπανάνες, μέσα σε τσουβάλια με άχυρο ή κομμένο χαρτί, μεταφέρονταν με ζώα στη Βιάννο, από εκεί με φορτηγά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια με πλοίο στην Αθήνα. Οι Κρητικοί εξακολουθούσαν να μην τις δοκιμάζουν.
Δέκα χρόνια αργότερα αρχίζει η καλλιέργεια της μπανάνας και στα Μάλια, στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου. Την εποχή εκείνη η τιμή της εκτοξεύεται στις 25 δρχ. η οκά το χειμώνα και το καλοκαίρι πέφτει στις 5 δρχ. Την ίδια εποχή η τιμή του λαδιού δεν ξεπερνούσε τις 7 δρχ./οκά. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 οι κάτοικοι της Κρήτης «ανακαλύπτουν» την μπανάνα ως φρούτο και αρχίζει η διάθεση του προϊόντος και στις αγορές του νησιού. Η ζήτηση μεγάλη, δεν καλύπτεται από την παραγωγή. Στο τέλος της δεκαετίας του '50, αρχίζει η εισαγωγή μπανάνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τις αφρικανικές χώρες και τη Νότια Αμερική.
Οι καλλιέργειες της μπανάνας επεκτείνονται στην Ιεράπετρα, στην Παχιά Άμμο και στη Σητεία του Ν. Λασιθίου στα μέσα της δεκαετίας του 70, όπου καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Λίγα χρόνια αργότερα υπάρχουν 5.000 στρέμματα θερμοκηπιακής μπανάνας και 2.500 στρέμματα υπαίθριας με παραγωγή 30.000 τόνους ετησίως. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως χρυσή εποχή της μπανανοκαλλιέργειας. Η τιμή πώλησης φτάνει τις 500 και 600 δρχ. το κιλό και η ζήτηση είναι μεγάλη. Οι ανάγκες σε επίπεδο χώρας αγγίζουν τους 100.000 τόνους ετησίως. Το 1989 επιτρέπεται και πάλι η εισαγωγή της μπανάνας, που είχε απαγορευτεί μετά από τις διαμαρτυρίες των μπα-νανοπαραγωγών το 1981. Έμποροι και καταναλωτές στρέφονται τότε στην εισαγόμενη μπανάνα. Η ντόπια μπανάνα βρίσκεται στα αζήτητα και η πλειοψηφία των μπανανοπαραγωγών αναγκάζεται να αλλάξει καλλιέργεια. Οι λίγες ποσότητες που παράγονται πλέον διακινούνται κατά βάση στις αγορές της Κρήτης.

 

 
 

Επαφή

Cretan-family-farm JOHN ALEX

Κορμός γραφείων
5812 Usteristrasse
Zürich,
ZH,Switzerland, 8000
Παραρτήματα
Αθήνα , Κρήτη, Πελοπόννησος


Greece tel. 6942 90 23 22
698 102 59 76
694 752 91 01




Η Cretan - family - farm ζητά άμεσα ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΠΙΣΗς , ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .
ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ .ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ